субота, 24. март 2012.

Papiri idu...

Evo jednog kratkog posta, tek koliko da obradujem ..... Klaudiju! :)
Obzirom da nije bilo mnogo učesnika u nagradnoj igrici iz prethodnog posta, imena sam napisala na papirićima i dala svom dragom da izvuče jedan. 'Sretnog komentara' je bila Klaudija i ovom prilikom bih je zamolila da mi se javi na mail i ostavi svoju adresu. Želim vam svima divan vikend!

недеља, 18. март 2012.

Lekcija 2 - Napravite papir za scrapbook i čestitke

Ako nekada, šetajući kroz dobro snabdevenu knjižaru naiđete na pečate (one koje prodavci zovu 'dečiji' :) ), slobodno ih kupite. Pored toga što će vam kad-tad zatrebati za pravljenje neke čestitke,pomoću njh možete dizajnirati sopstveni papir za čestitke i scrapbook. 


Male pečate u plastičnim kutijicama i ove gumene, lako ćete naći. Uglavnom su zaista sa dečijim motivima, a ako vam se posreći, možda naletite i na nešto 'ozbiljnije'. Silikonske pečate, kao što je ovaj na slici, malo teže ćete naći kod nas. U svakom slučaju, možete pokušati i sami da napravite silikonski pečat, po uputstvu koje nam je prosledila Super Anisoptera. Za jednostavnije motive, pečat možete napraviti i ovako, po uputstvu koje sam vam dala u jednom od prethodnih postova. 
         Pored pečata trebaće vam i boja za pečate, kao i papir. Najjači otisak dobija se na svetlom papiru, mada ja više volim kada se otisak samo za nijansu razlikuje od boje papira.




A sada da ovaj post učinim malo zanimljivijim, nekoga od vas nagradiću sa 20 papira ukrašenih na ovaj način. :) Potrebno je da do 23.03.2011. (20:00h)  ostavite komentar i navedete da želite da učestvujete. 
Do sledećeg posta, pozdrav!



четвртак, 15. март 2012.

Verifikacija reči u komentarima...Grrr!

Nedavno se na mnogim blogovima pisalo o tome kako nam nam ova opcija otežava, a često i onemogućava komentarisanje na blogovima. Verifikacija reči kratko rečeno služi da spreči neželjene komentare na vašem blogu, tj. raznorazne reklame. Do skoro nije bila mnogo zahtevna - prilikom ostavljanja komentara trebalo je da ukucate pet do šest jasno definisanih simbola, međutim, od pre mesec, dva, gotovo je nemoguće protumačiti šta treba ukucati kako bi vaš komentar bio zabeležen. 
Ja sam odmah jasno i glasno rekla NE verifikaciji reči, jer sam i sama više puta odustajala od ostavljanja komentara na drugim blogovima kada i nakon trećeg pokušaja nisam uspela da 'pogodim'. Na blogu J&W Hoby Home Art ta opcija mi nije aktivirana, ali sam zato danas 'otkrila' da na ovom jeste! Ja kao autor, ne vidim verifikaciju reči kada vam odgovaram na komentare i ko zna koliko bi još vode proteklo dok ne otkrijem, da mi Moby Cat danas to nije stavila do znanja. Što se mojih blogova tiče, od danas zaboravite na gledanje u karte, bacanje pasulja i sl., nema više verifikacije reči! :)

уторак, 13. март 2012.

Lekcija 1 - Kako se pravi pečat za čestitke i albume

Danas vam pokazujem kako da u kućnim uslovima, za kratko vreme i sa malo ulaganja napravite pečat za čestitke i albume po sopstvenoj želji! Na ovu ideju sam posebno ponosna, budući da  je lično moja! :)
Nešto od alata sigurno imate i kod kuće, a sve što nemate, lako je dostupno. To su:


  • Komad linoleuma (možete ga kupiti u knjižari kao pribor za likovno, prosečna cena u Beogradu 130 din)
  • Nožići za linorez (cena  takođe 130 din)
  • Pištolj za lepljenje silikonom i štapić silikona
  • Čvrsta podloga na koju će se pečat zalepiti
Postupak je sledeći:
Na linoleumu hemijskom olovkom nacrtajte željeni oblik, a zatim ga izdubite nožićima za linorez. Postarajte se da dubina reza bude približno ista. Zatim, udubljenja koja ste napravili napunite vrućim silikonom.



 Odmah odgore pritisnite podlogom za pečat koju ste pripremili (to može biti komad plastike ili drveta čija je jedna strana glatka, ona na koju se lepi pečat). I to je sve! Sada možete da uživate u otiskivanju sopstvenog pečata! 



 Ukoliko primetite da se linije ne ocrtavaju ravnomerno kada otisnete pečat, možete na linoleumu produbiti rez na tim mestima i ponovo naliti silikonom. Ceo postupak je gotov za desetak minuta, u zavisnosti od toga koliko ste spretni sa nožićima za linorez. Ja ih ranije nisam koristila, pa sam odlučila da započnem sa jednostavnijim oblikom. Zadovoljna sam rezultatima, a kao prednosti ove tehnike izdvojila bih:
  • Postupak izrade je jeftin i veoma kratko traje
  • Popravke su moguće i lako izvodljive
  • KREATIVNE MOGUĆNOSTI SU NEOGRANIČENE
Ekstra savet: Da bi se pečat lakše izvadio iz linoleuma, pre nego što izdubljeni šablon napunite vrućim silikonom, šaru na linoleumu premažite sa vrlo malo jestivog ulja uz pomoć tanke četkice (ja sam koristila četkicu za senku). To će sprečiti da se silikon pokida prilikom razdvajanja. Takođe, budite sigurni da se silikon potpuno ohladio pre nego što ga izvadite,dva minuta obično je sasvim dovoljno. Uživajte!

понедељак, 12. март 2012.

Foto album - reciklaža

Ideja je potekla od jednog starog, neprivlačnog, praznog albuma, koji je godinama skupljao prašinu u uglu police. Odavno se ne sećam kako je stigao do mene, a jedini razlog zašto ga se nisam rešila bile su fine stranice od recikliranog papira. Nadala sam se da ću jednom imati ideju šta da napravim od njih, pa sam rešila da ih pričuvam još koji mesec, godinu... 
            Ko zna koliko bi još stajao tamo u ćošku, da za vikend nisam rešila da potražim nešto od preko potrebnih alatki za rad. Inspiracija nije došla sa novim alatkama. Naprotiv, prethodili su joj bes i razočarenje. Moja potraga za alatom počela je kao opuštena šetnja kroz grad. I tako me 'slučajno' put nanese u Modelinu. Iako je to najbolje opremljena hobi radnja u Srbiji, više puta sam rekla sebi da me neće put naneti tamo,  naravno, zbog previsokih cena. Znatiželja mi nije dala mira, pa uđoh u razgledanje.Iznenadila sam se kada sam videla da imaju još veću ponudu za scrapbook (između ostalog - jastučiće sa raznobojnim mastilom, veću ponudu silikonskih pečata, raznobojne trake, dugmiće...), a onda sam se približila prepunim policama i nastupio je drugi, manje prijatan šok. Pa sledeći, pa sledeći. Jesu cene i ranije bile prilično drske, ali ono što sam u subotu videla nema nikakvo opravdanje.Sigurno ste viđali pakovanja raznobojnih špenadli koja možete kupiti u pozamanterijama, pa čak i u kineskim šopovima - u pakovanju imate 11 kolutova sa po 40 špenadli i celo pakovanje košta u proseku 150 dinara. Međutim, JEDAN kolut u Modelini košta 390 dinara! Tu su zatim ukrasne trake, koje koštaju 490 din (5x1metar), ista je cena i za malo pakovanje dugmića, a skromno pakovanje scrapbook papira košta 2000 dinara! Ne bih volela da me neko pogrešno shvati, pa ću pokušati da objasnim šta mi smeta - razumem to da su jedini koji imaju sav taj materijal na jednom mestu, da je lokacija radnje skupa, ali jednostavno je previše! Pa na kraju, mislim da me nisu pogodile vrtoglave cene, koliko utisak da scrapbook u Srbiju ulazi kao pomodarstvo... 
           Nakon besa, razočarenja, pa ponovo besa, izašla sam napolje, rešena da pokažem sebi i drugima koliko scrapbook može biti zabavan i praktičan, a da pri tom ne potrošite silni novac koji nemate. Važno je da vam mašta ne manjka, a SVE ostalo se može napraviti! Kroz razne linkove i tutorijale, u narednim postovima pokazaću vam kako. 
          Prva dobra stvar koja je nastala tog popodneva je ovaj album .


Rasturila sam stari, totalno nefunkcionalni album, isekla mu stranice na željenu dimenziju i probušila ih bušačem. Korice su napravljene od kartona od nekakve čvršće kutije, presvučene ukrasnim papirom za pakovanje. Ukrašene su trakom sa neke zavese, štampanom sličicom i kružićima od lima koji su trebali da ostave efekat nitni, ili nekakvih ekserčića, što mi baš i nije uspelo. Stranice i korice spojene su metalnim alkama koje su skinute sa stare torbe. I evo ga!





Napravila sam toliko albuma, poklanjala, prodavala, ali ovo je prvi album koji će ostati u mom vlasništvu, kao unikat i simbol jedne nove ideje!