понедељак, 12. март 2012.

Foto album - reciklaža

Ideja je potekla od jednog starog, neprivlačnog, praznog albuma, koji je godinama skupljao prašinu u uglu police. Odavno se ne sećam kako je stigao do mene, a jedini razlog zašto ga se nisam rešila bile su fine stranice od recikliranog papira. Nadala sam se da ću jednom imati ideju šta da napravim od njih, pa sam rešila da ih pričuvam još koji mesec, godinu... 
            Ko zna koliko bi još stajao tamo u ćošku, da za vikend nisam rešila da potražim nešto od preko potrebnih alatki za rad. Inspiracija nije došla sa novim alatkama. Naprotiv, prethodili su joj bes i razočarenje. Moja potraga za alatom počela je kao opuštena šetnja kroz grad. I tako me 'slučajno' put nanese u Modelinu. Iako je to najbolje opremljena hobi radnja u Srbiji, više puta sam rekla sebi da me neće put naneti tamo,  naravno, zbog previsokih cena. Znatiželja mi nije dala mira, pa uđoh u razgledanje.Iznenadila sam se kada sam videla da imaju još veću ponudu za scrapbook (između ostalog - jastučiće sa raznobojnim mastilom, veću ponudu silikonskih pečata, raznobojne trake, dugmiće...), a onda sam se približila prepunim policama i nastupio je drugi, manje prijatan šok. Pa sledeći, pa sledeći. Jesu cene i ranije bile prilično drske, ali ono što sam u subotu videla nema nikakvo opravdanje.Sigurno ste viđali pakovanja raznobojnih špenadli koja možete kupiti u pozamanterijama, pa čak i u kineskim šopovima - u pakovanju imate 11 kolutova sa po 40 špenadli i celo pakovanje košta u proseku 150 dinara. Međutim, JEDAN kolut u Modelini košta 390 dinara! Tu su zatim ukrasne trake, koje koštaju 490 din (5x1metar), ista je cena i za malo pakovanje dugmića, a skromno pakovanje scrapbook papira košta 2000 dinara! Ne bih volela da me neko pogrešno shvati, pa ću pokušati da objasnim šta mi smeta - razumem to da su jedini koji imaju sav taj materijal na jednom mestu, da je lokacija radnje skupa, ali jednostavno je previše! Pa na kraju, mislim da me nisu pogodile vrtoglave cene, koliko utisak da scrapbook u Srbiju ulazi kao pomodarstvo... 
           Nakon besa, razočarenja, pa ponovo besa, izašla sam napolje, rešena da pokažem sebi i drugima koliko scrapbook može biti zabavan i praktičan, a da pri tom ne potrošite silni novac koji nemate. Važno je da vam mašta ne manjka, a SVE ostalo se može napraviti! Kroz razne linkove i tutorijale, u narednim postovima pokazaću vam kako. 
          Prva dobra stvar koja je nastala tog popodneva je ovaj album .


Rasturila sam stari, totalno nefunkcionalni album, isekla mu stranice na željenu dimenziju i probušila ih bušačem. Korice su napravljene od kartona od nekakve čvršće kutije, presvučene ukrasnim papirom za pakovanje. Ukrašene su trakom sa neke zavese, štampanom sličicom i kružićima od lima koji su trebali da ostave efekat nitni, ili nekakvih ekserčića, što mi baš i nije uspelo. Stranice i korice spojene su metalnim alkama koje su skinute sa stare torbe. I evo ga!





Napravila sam toliko albuma, poklanjala, prodavala, ali ovo je prvi album koji će ostati u mom vlasništvu, kao unikat i simbol jedne nove ideje!

10 коментара:

  1. Što reći, nego-predivno!Nije ni čudo što ga želiš ostaviti sebi.

    ОдговориИзбриши
  2. Prekrasna ideja, savršen uradak. SAmo mi reci čime si lijepila ovu tkaninu od zavjese?
    Nego jesi pogledala u kakvoj boljoj papirnici ili knjižari scarpbook albume, u Splitu su počeli dolazit. I koliko otprilike košta jedna list scarpbook papira u Beogradu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. u modalini je jedn list valjda oko 100,150din i to mislim da su toliko oni reljefni kartoni. neka me jasna ispravi ako grešim!

      Избриши
    2. Eh...Ma muka me uhvati kad se prisetim. Ima ih od 100 do 200, dimenzije su 30x30cm.
      Jednababaroga - trakica od zavese je lepljena onim vrućim silikonskim lepkom. Scrapbook albume nisam viđala po knjižarama, stalno ih obilazim, primetila bih da ih ima. Blogeri, možda je neko drugi video?

      Избриши
    3. u nas scarpbook papira ima kupit u mullera i koštaju nekih 5,50 kuna jedan list, to bi bilo valjda 50 dinara

      Избриши
  3. jeeej! albumče je supriška! sviđa mi se kombinacija boja ^_^
    zajedničkim snagama ćemo se boriti - i ja sam rešila da moji scrapbook projekti budu kombinacija jeftinih kupovnih, ili home made papira, umesto plaćanja basnoslovnih cifri na "prave" scrapbook papire.
    o alatima da ne pričam - već sam napisala neke postove o tome! a i tek ću :D
    lepo se zove scrap book, što bi u bukvalnom prevodu bilo knjiga od odpadnog papira.
    pa čoveče, mi smo hard core scrapbookerke! :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš tako - scrapbook je i zamišljen kao primenjena umetnost od ostataka svega i svačega. Ja sam onaj tip koji voli da ima krš svega i svačega u kući - od alatki novih i starih, pa do ostataka krpica, kartona i sl. Zato sam valjda i izabrala ovakav hobi.

      Избриши
  4. Jasna album je velicanstven :) Bas kao sto si i napisala nemamo materijala ni alata ali zato imamo ideje! Ja inace nisam za kupovinu vec gotovih strana jer u cemu je onda poenta? Kupis "kits" sve polepis i gde je onda handmade (a da u lepljenju :D ) Ja sam veliki postovalac reciklaze pa sam na youtube-u nasla kako se pravi deblji karton za scrapbook albume (od alata ti treba samo blender :D) koji izgleda mnogo bolje od generickih kupljenih u recimo Modelini prodavnici koja je mondensko mesto. Ne bi me cudilo da uskoro pozovu neku seku ili karleusu da ih reklamiraju na tv-u :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da li mi verujes da vec uveliko pravim ram za recikliranje papira?! :))) Ranije sam reciklirala papir sa decom, ali taj papir ne bi bio pogodan za albume. Sada imam ideju, sve fotkam, pa cu uskoro podeliti sa vama. :) Nisam ni ja za varijantu lepljenja gotovih slicica, ali bi poneki busac naprimer, doprineo radu, a i novim idejama. Mislim da znas o cemu pricam! :)

      Избриши
  5. Foto album, još i kada ga sami napravite, može biti savršeni poklon za nama dragu osobu. Fantastičan post!

    ОдговориИзбриши